Gelukkig zijn kun je leren

Gelukkig zijn kun je leren

Wist je dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat geluk voor een groot deel maakbaar is?

Slechts 10% van je geluksgevoel wordt bepaald door omstandigheden (en daar zetten wij nu juist zo vaak op in, als ik die studie af heb, de kinderen op hun plek zitten, we wat meer geld hebben, 10 kg afgevallen ben, die mooie auto of dat huis kunnen kopen, weer een baan heb, etc).

Johan Cruijff werd ooit eens in zijn hoogtijdagen geinterviewd en ze vroegen hem: “ Jij moet wel de gelukkigste man van de wereld zijn?”
Waarop er een stilte viel en Cruijff het raadselachtige antwoord gaf: “Nou, niet zo gelukkig als jij denkt dat ik ben!”
De interviewer dacht: “Hoe is dit nu mogelijk?” “Hij heeft alles waar ik van droom: Hij leeft mijn jongensdroom, verdient bakken geld (tenminste dat vonden wij toen nog erg veel geld in die tijd), heeft een pracht vrouw, een mooi gezin, woont in het bijna altijd zonnige Barcelona.” “Hoe kun je nu niet optimaal gelukkig zijn?”
De verklaring zit hem in die 10%. Johan Cruijff had alleen de omstandigheden, in de optiek van de reporter, erg goed voor elkaar.

Voor 50% word je geluksgevoel bepaald door je genen/ je overtuigingen. Je eerste leraren zijn immers jouw ouders/ opvoeders. Van 0-6 jaar ben je een soort van i-pod mini die alles opneemt wat je ouders denken, voelen, uitstralen en zeggen. Dit is het bandje dat vervolgens de hele dag in je hoofd afspeelt. Je onderbewuste, je overtuigingen en patronen.
Heb je leren kijken naar het half volle of naar het half lege glas?

[creativ_pullleft colour=”blue” colour_custom=”” text=”Het goede nieuws is dat 40% van je geluksgevoel maakbaar is!!”]

Waarom is dit dan eigenlijk geen vak op school? Want wat willen we voor alle kinderen waar we van houden? Niet dat ze arts of docent of timmerman worden maar dat ze gelukkig zijn en als je dit nu voor een groot deel kunt leren! Een gemiste kans van het onderwijs. Hoe vroeger je begint, des te beter. Op de basisschool hoef je de kinderen namelijk niets te leren op dit vlak. Je hoeft ze alleen maar te herinneren en het vers houden wat ze diep van binnen (nog) weten maar wat ze weer kwijt raken als we er geen bewuste aandacht aangeven.

Wetenschappers hebben onderzocht hoe mensen zich gedragen die aangeven dat ze bijzonder gelukkig zijn. Dit zijn de kenmerken van deze mensen:

1. Ze besteden veel tijd aan hun familie en vrienden en genieten van hun aanwezigheid.
2. Ze helpen graag anderen.
3. Ze zijn optimistisch over hun toekomst.
4. Ze voelen zich zelfverzekerd.
5. Ze genieten van de fijne dingen in het leven en ze leven in het nu. Ze tobben niet vaak over nare dingen, want daar kunnen ze toch niets meer aan doen.
6. Ze bewegen veel en eten gezond.
7. Ze weten wat ze in hun leven willen bereiken en werken daar ook steeds aan maar genieten vooral van het onderweg zijn, elke stap in het nu!
8. Ze raken niet snel in de paniek, weten om te gaan met tegenslagen en schieten niet steeds in de stress.
9. Ze leven met passie ze durven ergens helemaal voor te gaan, iets met hart en ziel te doen.
10. Ze zijn dankbaar en laten dat ook blijken.

Bron: Lifebook, Brainstudio Maastricht

Het ene uit de bovenstaande opsomming is makkelijker te realiseren dan het andere. Lang niet alles doe ik zelf goed, ha, ha, ha! Regelmatig wordt door mijn ouders, Bart en de kinderen gezegd: “Je bent altijd iedereen aan het “instralen” en aan het herinneren dat ze geluk & liefde zijn alleen je bent zelf soms wat weinig bij die mensen waar je echt van houdt, waar het om gaat in je leven!”

Herken je dat dat je er wel bent fysiek maar dat je er niet echt bent in het hier en nu? Kinderen zijn mooie spiegels zij laten zien of je er wel echt bent anders worden ze heel lastig. Bijvoorbeeld als je denkt snel de kinderen naar bed en dan is het “me-time”. Succes verzekerd dat ze er een aantal keren uitkomen en nog veel van je aandacht zullen opeisen en als de “me-time” uiteindelijk is aangebroken, val je uitgeput in slaap op de bank.

Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is dan ook echt in het moment zijn met hem/ haar. Iemand die een moeilijke tijd doormaakt bijvoorbeeld er “gewoon” zijn, just be! Je hoeft geen oplossingen aan te dragen voor ze. Er alleen maar zijn en met volle aandacht luisteren, de goede vraag op het goede moment stellen opdat zij zich zelf herinneren aan hun innerlijke wijsheid.

Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je spreekt kun 125 woorden per minuut (WpM) zeggen. Als je luistert kun je zeker 300 (WpM) bevatten We kunnen dus veel sneller luisteren dan praten (ongeveer 3 x zo snel).
Dat betekent dat we tijdens het luisteren ruimte over hebben in ons hoofd voor andere dingen. Lastig want juist door deze ruimte kunnen we ons laten afleiden door onze innerlijke stem. Je hoofd gaat ondertussen tekeer met invullen van dingen die je hoort. Jouw eigen ervaringen erop projecteren en jouw overtuigingen erop loslaten. Probeer om dit te voorkomen door te letten op de non-verbale communicatie en op je ademhaling en roep jezelf steeds weer liefdevol terug in het moment. Alleen het feit dat je je hiervan bewust bent, helpt al vreselijk goed om meer in het moment te zijn.

In mijn volgende blogs zal ik meer vertellen over dankbaarheid, passie en leven in het nu.

3 Reactie's
 • Marcel M
  Geplaatst op 07:15h, 19 mei

  Mooi stuk! Ik denk ook dat die eeste 50% achteraf maakbaar is dus, door de juiste methode, deze aangeleerde patronen ook maken cq herschrijven, accepteren of nog beter het glas volschenken…

 • Jan Bullens
  Geplaatst op 09:33h, 04 juni

  Beste Mirjam,

  Met heel veel genoegen heb ik afgelopen maandag naar je geluisterd bij het ZZP-café in H164 in Hengelo. Wat een positiviteit en wat een energie. Dat niet alleen wat een prachtige spiegel heb je mij (ons) voor weten te houden. We streven van alles na en bereiken de hoog aangeschreven, ver weg van ons hart geformuleerde doelstelling niet. Gevolg frustraties en teleurstelling, sociale afgang en sociale armoede.
  Persoonlijk laat ik deelnemers aan loopbaanondersteuningstrajecten (wat een woord) beleven dat zij korte termijn doelen kunnen realiseren. Dat er veel meer in het leven is dan die ene baan met lease auto en langbenige secretaresse. Gelukkig zijn en weten dat je gelukkig kunt zijn in en met alles. Juist ook in het moment van nu dat misschien door anderen en daardoor door je innerlijke stem wordt bestempeld als negatief.
  Ik wens je veel succes en hoop je nog eens te mogen ontmoeten.

  Energieke en hartelijke groet,

  Jan Bullens
  http://www.kanswijzer.com

 • karen
  Geplaatst op 07:59h, 11 november

  Wel, ik had die leuke man, grote villa, mooie auto’s, reizen, job en nu ben ik alles kwijt. Het kost me moeite om mijn leven zinvolle invulling te geven. Gelukkig heb ik in deze tijd ware vrienden leren kennen. Mensen waar ik voordien geen interesse voor vertoond zou hebben. Ik ben ook fier dat ik mijn mooie zoon heb. Maar toch, het knaagt. Wat zou ik zo graag een huisgezin hebben en ongegeneerd nog eens gaan shoppen …

Geef een reactie

X