Dankbaarheid praktiseren

Dankbaarheid praktiseren

Dankbaarheid kun je op verschillende manieren trainen. Het heeft alles te maken met bewustwording, jouw spier van aandacht in shape brengen. Net als bij het trainen van spieren (in de sportschool) moet je hiervoor een lange adem hebben, discipline en doorzettingsvermogen. Ze zeggen 21 dagen achter elkaar doen en het zit in je systeem.

Iedere avond voordat je gaat slapen 5 dingen opschrijven waar je dankbaar voor was die dag. Dit is de mooiste manier om welke dag dan ook af te sluiten. Je kunt er ook de dag mee beginnen. Jouw ego is vaak geneigd om te denken: “Voor die flauwekul heb ik nu effe geen tijd.” “Karel” heeft immers een veel beter geheugen voor alles wat niet goed ging (in zijn ogen tenminste). Negativiteit herhalen, in jouw hoofd en soms zelfs hardop zeggen, is immers zijn specialiteit. Als je jezelf traint om de positieve dingen op te schrijven (ik zeg bewust opschrijven, alleen denken is namelijk veel minder krachtig) zul je merken dat er een patroon inzit. Je komt er achter wat jij echt waardeert in het leven en het laat je meer bewuste keuzes maken.

Je maakt deze oefening nog krachtiger als je het deelt met meerdere mensen. Bijvoorbeeld samen met je gezin een dankbaarheidsschrift vullen. Heel veel mensen staan klaar met de volgende smoezen om dit vooral niet te hoeven doen: te druk, geen tijd (wat is nu 5 minuten op een dag?), voelt niet authentiek, te blij, te simpel. Maar al die mensen die dat zeggen, hebben dit hoogstwaarschijnlijk nog nooit geprobeerd.

[creativ_pullleft colour=”blue” colour_custom=”” text=”Ik daag je uit om er vandaag mee te beginnen. “] Vooral als je pubers in huis hebt, is dit fantastisch. Maar wat dacht je van op je werk waar wellicht een ietwat negatieve sfeer hangt? Dit werkt super. Pak een pot of een schaal leg er allemaal kleine briefjes bij en een paar pennen en laat een ieder die daar zin in heeft noteren waar hij/zij dankbaar voor was die dag dit kan zelfs anoniem. Als jij op een dag echt niets kunt bedenken pak je een van die briefjes uit de schaal en je leest wat jouw collega wel zag. Natuurlijk zullen ze eerst denken dat je lid bent geworden van een of andere blije en vooral enge sekte maar de aanhouder wint. Goed voorbeeld geven, doet volgen. Al is het alleen maar dat ze erin gaan lezen wat de rest noteert. Het gaat dan immers over de positieve dingen in plaats van over alles dat niet klopt. Je leert zo je kinderen, jouw collega’s en natuurlijk jezelf wat waardevol is in het leven.

Ooit schreef mijn zoon Duke op: “Ik ben dankbaar voor de voetbalplaatjes die ik vandaag van Rudy en Ria kreeg.” Een paar weken later lagen de voetbalplaatjes overal door het huis verspreid en zwaar geïrriteerd riep ik :”Duke zijn wij nog dankbaar voor de voetbalplaatjes of hoe zit dat?” Waarop Duke zeer gevat uit de hoek kwam: “Die voetbalplaatje spaar ik al lang niet meer mama. Maar voor Rudy en Ria onze super buurtjes ben ik nog steeds heel dankbaar!” Schaakmat zette hij mij met deze fantastisch wijze opmerking.

Het mooie is dat je niet alleen een heel prettig gevoel overhoudt aan het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent maar dat je bewuster oplet op een dag wat je allemaal zou kunnen opschrijven. In een dag waarin voor mijn gevoel niets klopt denk ik bij hele kleine dingen (bijvoorbeeld iemand die je voor laat gaan in het verkeer): “Als er niets anders komt vandaag en dat zou zo maar kunnen dan heb ik deze wel te pakken voor in mijn schriftje”(en ondertussen glimlach ik even tegen die lastige Karel).

Deze oefening speelt enorm goed in op De Wet van de Aantrekkingskracht. Hierbij geldt immers wat je aandacht geeft groeit en als jij meer en meer oog krijgt voor die dingen waar je dankbaar voor bent, zullen er ook meer en meer van dit soort dingen plaatsvinden in je leven.

Begin met deze oefening in tijden dat het zijn gangetje gaat in jouw leven. Als dit er na een tijd consequent doen als een automatisme inzit, net zoals tandenpoetsen voor het slapen gaan, dan zul je er zeer veel profijt van hebben in tijden dat het minder lekker loopt in je leven. Dankbaarheid sleept je er doorheen in zware tijden, het houdt je op de been. Want juist in een periode dat het donker is, gebeuren er heel veel mooie dingen. Een lieve kaart met precies de juiste toon van iemand waar je het totaal niet van verwacht. Een vriend die voor je gekookt heeft of een buurvrouw die spontaan boodschappen voor je heeft gedaan. Er is onuitputtelijk veel om dankbaar voor te zijn.

Een andere zeer mooie oefening is iemand die jarig is (je broer, je kind, je neef of nicht, je vriend of vriendin) (of op je trouwdag) en waar je heel veel van houdt een brief schrijven (en het liefst hem/haar deze brief voorlezen) waarom je zo dankbaar bent (100 dingen!) dat hij/ zij in jouw leven is.

Ik heb dit gedaan toen Pepijn 11 jaar werd. Aan het einde van de dag vroeg ik hem: “Pepijn wat vond jij nu het mooiste cadeau?” Pepijn antwoordde: “Mama jij wilt nu dat ik ga zeggen dat ik die brief het mooiste vind, he? Maar het is toch de ipad mini hoor! Hoewel ik nu al zeker weet dat ik die over een paar jaar niet meer zo mooi vind (is er toch al iets nieuws uitgevonden). Dan hoop ik dat ik die brief van jou nog eens terugvind en dan weet ik zeker dat ik dat het mooiste cadeau vind!”

Tevens zou je 100 dingen kunnen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Van ervaringen tot relaties .Van plaatsen waar je graag komt tot een mooi muziekstuk. Van een kunstwerk tot een prachtig boek. Er zijn duizenden dingen om dankbaar voor te zijn. Sta erbij stil. Je kunt die 100 dingen in een keer opschrijven maar je kunt er natuurlijk ook verschillende sessies aan besteden.

Het enige is, om ze te zien moet je wel PRESENT zijn, hiermee bedoel ik niet op de automatische piloot leven maar juist aanwezig zijn in je eigen leven. Het geeft je jouw leven weer terug. Hoe meer present je bent , des te meer overvloed je ervaart. Ik laat studenten deze oefening vaak opnemen in hun book of life.
Als ik aan ze vraag: “Wat heeft deze oefening jou gebracht?” Dan krijg je veel mooie reacties een ervan was deze: “Ik was altijd maar aan het uitstellen om mij echt dankbaar te voelen voor mijn leven. Nooit nu altijd later. Dit uitstel was onnodig. Mijn leven gebeurt nu! Hoe meer dankbaar ik nu kan zijn des te beter en beter kan mijn leven zich ontwikkelen op natuurlijke wijze.”

Dankbaarheid is een engel die je bewust maakt dat het verhaal van jouw ego niet klopt. We zijn niet afgescheiden en er is geen tekort. Er is overvloed!

[creativ_pullleft colour=”blue” colour_custom=”” text=”Ze zeggen vaak zien is geloven maar volgens mij is het ‘geloven is zien’!”]

Graag hoor ik wat het jullie brengt om hiermee te beginnen. Ik denk dat vandaag een zeer geschikte dag is.
Of kan dat niet omdat je te druk bent of nu juist met je vriendinnen in Milaan zit om je Spaans wat op peil te brengen, ha, ha, ha! Pak dan nu een terrasje spreek uit naar elkaar waarom jullie zo dankbaar zijn voor elkaars vriendschap. Be creative en giet het in je eigen vorm.

2 Reactie's
 • Pingback:Gratitude is more than an attitude -
  Geplaatst op 18:20h, 10 februari

  […] mijn vorige blog schreef ik al dat dankbaarheid één van de geheimen is van gelukkige mensen. Van Robert Holden heb […]

 • Ted
  Geplaatst op 20:08h, 19 november

  Ik ben hier al een tijdje mee bezig.
  Maar moet zeggen dat als je te vermoeid bent en met 2 negatieve mensen woont het een stuk moeilijker is resultaten te boeken.

  Ik begin ( beginnersgeluk ??? ) vond ik wel snel een 2de hands matras die ik net nodig had.
  Een like en deelactie gewonnen en 2x gratis mee gegeten waren al snel leuke resultaten.
  Verder moet ik het vooral met kleine dingetjes doen.
  Ben veel bezig met de wet van aantrekkingskracht maar wil nog niet zo lukken.

Geef een reactie

X