‘Geluk is een jurk’ of ‘Jouw geluk is een cadeau voor de wereld’

‘Geluk is een jurk’ of ‘Jouw geluk is een cadeau voor de wereld’

Afgelopen maandag mocht ik de lancering van de nieuwe jurkjeslijn, dressed with love, inleiden met een verhaal over geluk. Zo’n 150 vrouwen en een handje vol mannen hadden zich allemaal verzameld, super nieuwsgierig naar de veelbelovende jurkjes, bij Dorset in Borne. Kitty Leurink en Anne Morselt hadden de volgende quote op hun uitnodiging staan:

Follow your dreams
They know the way.

En inderdaad we hebben allemaal onze dromen(gehad).
Als kind droom je er sowieso wat op los.
Mijn zoons wilden allebei graag profvoetballer worden, inmiddels is dat professioneel scheidsrechter en sportverslaggever (ha, ha, de wensen worden al ietwat bijgesteld) Ik wilde toneelspeelster worden met een groot publiek en veel applaus. Is dat toch nog, via een omweg, heerlijk goedgekomen met mij.
Bij zowel Kitty als Anne was hun droom: iets creeren en daarmee het verschil zijn.

Hoe vaak geven we onze dromen niet op. Loopt het leven domweg anders en vergeten we waarom we misschien wel hier zijn, door al onze beperkende overtuigingen.
Maar als kind weten we vaak nog heel goed waarom we hier zijn. Wat onze passie is en wat juist wij te geven hebben.
Dat niet volgen van ons hart komt door “Karel” de stem in ons hoofd, ons EGO.

Weet u (nog) hoeveel gedachten u op een dag heeft?
60.000 en daarvan is 70% negatief.
En meer dan 90% is hetzelfde als de dag ervoor.
Het is de muppet in je hoofd, ik noemde hem in mijn blogs al vaker “Karel”, we hebben hem allemaal.
Mijn vriendin noemt haar stem “Tanja” ook helemaal goed. Met het geven van een naam maak je dat je de stem niet meer bent maar dat je ze hebt.
De bevrijding zit hem hier namelijk in. Je kunt je gedachten immers horen.
Geef die stem een naam dan voelt het ook minder als jezelf.

Geloof niet alles wat je denkt!
Als Kitty en Anne dat hadden gedaan was er geen jurkje of bontje gecreeerd.

Wensen zijn immers slechts voorgevoelens van hetgeen wij in staat zijn te realiseren, zegt Goethe zo mooi.

Om aan je dromen gehoor te geven moet je wel lef hebben. Leven is immers het meervoud van lef. Je moet je hart durven volgen. Soms tegen alle adviezen van Karel in. Maar onthoud dat je hart altijd klopt (als het goed is tenminste) wat Karel ook zegt.

Dit houdt vaak in dat je je kop boven het maaiveld moet durven uitsteken. Dat je hard moet werken maar dat is eigenlijk helemaal niet zo vervelend als je met je passie bezig bent.
Regelmatig speelt Karel tussentijds op. Als het even tegenzit kan hij zijn mond niet houden en brult hij: “Waarom wil je dit eigenlijk, waar zijn we mee bezig?” De kunst is dan om Karel wat gerust te stellen en het grote geheel te blijven overzien.

Laatst vroeg een collega ook aan mij; “Waarom doe je zo ingewikkeld om zo’n nieuw vak te ontwikkelen? Dat economie geven, ging je toch ook prima af en iedereen was erg enthousiast over je?”
Voer voor Karel was dit: “Ja, inderdaad waarom moet dit allemaal, zo hard werken?!”
Maar bloed kruipt gelukkig waar het niet gaan kan. Het is een diep verlangen wat gehoord moet worden.
Als ik 80 ben hoop ik dat mensen mij bedanken voor het inspireren, enthousiasmeren en het bewuster maken.
Dan moet ik het wel het goede voorbeeld zijn!!

Kitty en Anne is dit vast ook regelmatig gevraagd wat halen jullie je op de hals als toch al zulke drukke en hardwerkende moeders?!
Maar ook zij wilden zo graag vrouwen herinneren aan hun innerlijke en uiterlijke schoonheid en dan moest deze jurkjes lijn er komen!

Wist U dat wij vrouwen ons geluk en succes in de weg staan door het niet accepteren van onze schoonheid?
Als vrouwen besteden we heel veel tijd aan het analyseren en bekritiseren wat niet ok is.
Maar pas op! Immers wat je aandacht geeft groeit.

Ik heb mijn opleiding gevolgd in Amerika en Engeland bij Professor Dr. Robert Holden. Hij heeft ook de CEO’s van DOVE getraind. Een pracht reclame van Dove is die dat er aan vrouwen werd gevraagd om zichzelf te beschrijven en dan werden ze getekend door een tekenaar van de FBI die hen niet kon zien. Vervolgens bedankte deze man de vrouwen en er kwam iemand anders die diezelfde mevrouw beschreef. Ze hadden kort van tevoren kennis gemaakt en wisten niet waarom ze met elkaar kennis maakten.
Die persoon beschreef diezelfde mevrouw ook.
Uiteindelijk bleken de twee schetsen een heel ander beeld te vertonen.
Diegene die zichzelf beschreef kwam veel minder realistisch en mooi op het doek te staan dan de vreemde die hen beschreef.
Wij vrouwen hebben vaak een negatief zelfbeeld, zijn zeer kritisch over ons uiterlijk en innerlijk (daar heb je Karel weer).

Volgens mij geldt dit ook voor mannen maar de sociale druk bij mannen op het uiterlijk is alleen minder groot. Vrouwen moeten immers eeuwig slank en jong blijven. Van achteren een lyceum van voren een museum, ha, ha, ha!
Er is een grappige tegenhanger gemaakt van de DOVE reclame voor mannen. Alsof mannen zich juist knapper vinden dan dat ze in het echt zijn.
Maar volgens mij heeft dit te maken met het feit dat mannen veelal minder kwetsbaar durven te zijn (over hun uiterlijk).

Dat mensen helpen herinneren aan hun schoonheid is van onschatbare waarde voor de wereld want het heeft grote invloed op de beslissingen die we nemen, de banen waarop wij solliciteren dat wat wij uitstralen en bijdragen aan de wereld.

Zo kleuren wij de wereld samen een beetje mooier.

Maar is geluk een jurk zoals Cecile Narinx hoofdredacteur van de Elle schreef?
Ik als gelukskundige weet al geen ander dat we niet gelukkig worden van een jurkje meer of minder.
Hoe vaak hebben we niet dat we de dingen in de kast laten hangen teleurgesteld over het feit dat het ons niet het gevoel bracht waar wij zo naar hunkeren. Maar liefst 80% van wat wij bezitten gebruiken we niet. Deze vorm van geluk noemen we satisfaction.

Er is nog een andere vorm van geluk die we pleasure noemen de eerste kop koffie s ochtends maar ohok dit gevoel ebt weg na een tijdje en de vijfde kop koffie smaakt stukken minder lekker. Er wordt dopamine aangemaakt maar dit verdwijnt ook weer uit je lijf.

Van de laatste vorm van geluk is hier sprake joy (vreugde). Dat is geluk zonder reden. Dat wat kleine kinderen nog in overvloed hebben. Het heeft te maken met het volgen van je hart. Bij Anne en Kitty is dat jurkjes ontwerpen en maken, zij volgden hun vreugde en waren volledig in het moment.
Want alleen in het hier en nu kun je vreugde ervaren.

Mijn oproep aan jullie allemaal is het volgende.
Durf te schijnen in deze wereld. Speel niet klein.
Onze diepste angst is dat we oneindig krachtig zijn. We zijn niet zo zeer bang voor onze duistere kant maar juist voor onze lichte zijde, onze grootsheid. Hoge bomen vangen immers veel wind.
Met dat jij durft te schijnen geef je de ander de permissie dit ook te doen.
Jouw geluk is een cadeau voor de wereld.

Be the change you want to see in this world.

1 Reactie
  • Lianne
    Geplaatst op 04:55h, 10 december

    A great reminder! Lovely and inspiring 🙂

Geef een reactie

X