Emmy over Gelukskunde

Emmy over Gelukskunde

Emmy Bovenhorst schrijft op haar website www.mydiamakeup.com over beauty, en ook schrijft ze wekelijks een gastblog op www.misslipgloss.nl. Deze blog over gelukskunde schreef ze op haar website. Emmy kun je ook volgen op instagram, youtube en bloglovin via @mydiamakeup.

Ik werd uitgenodigd om woensdagochtend te spreken in een les gelukskunde. Ik heb een aantal jaar terug in mijn opleiding ook een aantal lessen gelukskunde mogen volgen, en hier heb ik heel veel aan gehad. De docente, Mirjam Spitholt, heeft mij in die jaren onthouden en zag mij voorbijkomen op de cover van het magazine van mijn hogeschool, het Saxion. Zo moest ze weer aan mij denken, en vroeg me te spreken in de les die ze gaf, over mijn blog en instagram en vooral over wat ik aan gelukskunde heb gehad. Dit inspireerde me om een stukje te vertellen aan jullie hierover, en natuurlijk ook welke tips ik je mee wil geven voor een gelukkiger leven.

Gelukskunde, dat klinkt een beetje vaag. Want wat is dat nou precies, een les om gelukkig te zijn? Nouja, zoiets!
Op school wordt je altijd gestimuleerd om goed je best te doen, en wordt ons vaardigheden als taal, rekenen en algemene kennis aangeleerd. Dit wordt echter allemaal aangestuurd door onze linker hersenhelft. Die rechter hersenhelft, verantwoordelijk voor onder andere verbeelding, kleur, creativiteit, intuïtie en zelfkennis wordt dus niet getraind. Hartstikke gek natuurlijk, want zo zorg je voor een onbalans. En we willen juist allemaal in balans zijn. Gelukskunde richt zich dus juist op je rechter hersenhelft, om je een uit-gebalanceerder mens te maken.
Ik heb veel aan de lessen gehad, en het heeft me ook geïnspireerd om bewuster te leven met dit gegeven. Ik heb sindsdien mijn creativiteit een uitlaatklep gegeven in de vorm van mijn blog en instagram pagina. Hierdoor vond ik mijn passie, en hieruit vloeiden weer een heleboel lessen die ik leerde.
Hieronder een aantal tips die ik mee kreeg van Mirjam tijdens gelukskunde, maar ook waar ik zelf tegen aan ben gelopen in het leven.

1. Ik zelf heb vooral veel gehad aan het leren ‘in het nu’ te zijn. We zijn vaak bezig met morgen en gisteren, maar wat brengt ons dat nou eigenlijk? Het enige wat je hebt, is het moment van nu. Dat moment moet je ervaren, moet je van kunnen genieten, anders gaat het leven aan je voorbij. In het nu zijn helpt om stress tegen te gaan, en daarbij gepaard ook spanningsklachten. Hier heb ik zelf veel ervaring mee. Als ik me gestrest voel, dan ga ik me bewust worden van mijn omgeving. Dan ga ik de natuur in en probeer ik me te richten op dingen die er op dat moment gaande zijn. Hierdoor kun je niet aan gisteren of morgen denken, en kom je geestelijk tot rust. Het is even oefenen, maar als je dit probeert zul je zien dat het prettig voelt om je te richten op zaken die er om je heen gebeuren, zonder dat het leven aan je voorbij raast.

2. Fantaseren is een groot goed. Fantasie hebben, betekend dat je verbeeldend kunt denken. Dit betekend weer dat je je creativiteit stimuleert en oefent. En een creatief mens, kan ook beter probleem oplossend denken. En iemand die problemen beter op kan lossen, is een rustiger persoon. Hierdoor is het ook zo belangrijk voor kinderen om te lezen, want ze worden gedwongen om een beeld te vormen bij het geen dat ze lezen. Blijven dromen en fantaseren dus.

3. Een goed bruggetje naar het dromen. Blijf dat doen! Als je het kunt dromen, kun je het doen. Think big; reach for the moon and you will always have the stars. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun dromen duidelijk voor ogen hebben, en dit hebben weten te visualiseren, meer verdienen dan leeftijdsgenoten die dit niet hebben. Nu is geld niet alles, maar het geeft wel aan dat het visualiseren van je dromen je helpt, om deze ook daadwerkelijk te bereiken. Je geest went er op deze manier aan.

4. Dankbaarheid. Een dankbaar mens, is een gelukkiger mens. Je beseft je immers wat je wél hebt, en je focust je niet op wat je niet hebt. Veel mensen willen er niet aan, maar ik probeer elke avond 5 dingen op te sommen voor mezelf waar ik dankbaar voor ben. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals; ik ben blij dat ik geen grote voeten heb, tot ik ben dankbaar voor het feit dat ik in Nederland ben geboren en daardoor geen honger ken. (nouja, geen hongersnood dan. Honger heb ik altijd helaas haha)
Je gaat door deze gedachten positiever slapen, en onderzoek heeft uitgewezen dat je deze positiviteit lang vast houdt.

5. Dat hangt samen met relativeren. Als jij je beseft wat er op bovenstaande afbeelding staat, dan voel je je spontaan meer gezegend, whatever je ook mee maakt in het leven op dat moment. Hoe belangrijk is het nou eenmaal dat je een keer een onvoldoende hebt of een jaar over moet doen? Who fucking cares?

6. Lachen. Er is niet altijd wat te lachen, de wereld is niet altijd mooi en het leven zit niet altijd mee. Maar glimlachen kost niks. Ik glimlach al-tijd als ik oogcontact maak op straat. Vaak glimlachen mensen niet terug, maar wie weet heb ik ze toch iets vrolijker gemaakt. Aan mij heeft het dan in ieder geval niet gelegen. Ik heb ooit gehoord dat er een man was, die zelfmoord wilde plegen omdat hij zich zo onzichtbaar voelde. Toen er vervolgens iemand op straat naar hem lachte kwam hij tot inzicht en probeerde hij het leven toch weer aan te pakken. Of dit nou een true story is of niet, er zit natuurlijk wat in. Zorg dat mensen zich zichtbaar voelen en verspreid happiness. Dit krijg je vanzelf terug. Bovendien, als jij glimlacht haal je een trucje met je hersenen uit, die vanuit je gezichtsspieren denken te weten dat je lacht, en dus gelukkig bent. Hierdoor wordt een hormoon afgegeven waardoor je je ook echt blijer zult voelen. Smile away dus!

7.  Besef je dat carriere niet gelijk staat aan geluk. In de westerse maatschappij wordt succes vaak gemeten aan de hand van je inkomen. Dat gaat natuurlijk nergens over. Het gaat erom, dat jij wordt wie je in potentie bent. Dat je een gelukkig evenwichtig persoon bent met activiteiten op een dag waar je gelukkig en blij van wordt. Die prikkelen, stimuleren maar ook rust geven. Succes is in mijn ogen gelukkig zijn. Laat dus ook los dat alles maar moet moet moet volgens een bepaalde norm. Natuurlijk wil je je diploma halen, maar als je hier een jaar langer over doet; nogmaals who fucking cares?!

Ik zou willen dat scholen hier meer aandacht aan zouden besteden. Dat ze je als mens opleiden, en niet alleen je linker hersenhelft. Ze leren je wiskundige formules die je nooit meer gebruikt, maar niet hoe je ‘simpel weg’ gelukkig kunt zijn. Terwijl dat het uiteindelijke doel is van iedereen.
Niet iedereen heeft het zelfde doel in het leven en niet iedereen is goed in hetzelfde. Dat zegt niks over intelligentie of mogelijkheden. Einstein zei ooit: iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeeld op zijn vermogen om een boom te beklimmen, zal hij de rest van zijn leven denken dat hij dom is.

2 Reactie's
 • Ida Waenink
  Geplaatst op 17:34h, 09 juni

  Mooi verteld en voor iedereen te begrijpen.
  Dank je wel!

 • Marijke Rouhof
  Geplaatst op 17:59h, 09 juni

  Mooi, Emmy.
  Vooral dat stukje over glimlachen, het werkt echt 🙂

Geef een reactie

X