BOEM!

BOEM!

Een paar weken geleden had ik een prachtig gesprek met een collega op de gang die een paar jaar gelden haar dochter verloren heeft.

We spraken over het opnieuw vinden van joy, het niet jouw verhaal/ pijn willen zijn en soms gewoon effe “anoniem”, zonder dat ze jouw geschiedenis weten, opnieuw beginnen. Op zoek naar balans. Deed me denken aan “Herman” van Acda en de Munnik! Dit was uiteraard veel minder extreem. Ondanks het feit dat ik mij geen voorstelling van haar verdriet kan maken, want ik ben daar immers gelukkig nog nooit geweest, begreep ik haar. Voelde ik mij een met haar samen op die gang, diep geraakt, samen liefde zijn.

Toen we ieder onze eigen weg wilden gaan vroeg ze waarom ik bijna niet meer blogte? Ik legde met schaamrood op mijn kaken (want waar had ik het over?!) uit dat ik zelf ook tijdelijk uit balans was en wat doen mensen die uit balans zijn? Juist, die dingen niet doen die ze dan harder dan ooit nodig hebben. Een van die dingen is schrijven voor mij. Dat is in het moment zijn, je niet te veel bemoeien met wat er op papier komt, go with the flow!
Ze vond het jammer en zei dat ze zoveel aan mijn blogs had.
BOEM! Als ik het dan voor mijzelf niet op kan brengen dan minstens voor haar, dacht ik.
Inmiddels gaat het weer stukken beter met mij, ons bewustzijn van geluk komt en gaat immers.

Dus, voilà, hier komt het blog:
Een week of 4 geleden mocht ik spreken op een congres in Zwolle dat getiteld was geluk werk(t).
Elke keer weer als ik mag spreken vind ik dat spannend. Alsof je parachute gaat springen, je staat op de rand, je weet dat het uiteindelijk zalig wordt maar die first step.

Terwijl ik mij concentreer op dat wat gaat komen druppelen de deelnemers binnen. Dit keer veelal mannen strak ik het pak. De stem in mijn hoofd betitelt dit met op zijn minst uitdagend.
Als ik bijna iedereen een hand heb gegeven komt er een meneer binnen die vraagt of ik DE MIRJAM SPITHOLT ben. Ik kijk wat beter en ontdek dat het een oude bekende is.

Ik moet beginnen. Direct onthul ik de verwarring in mijn hoofd. “Dames en heren ik ben redelijk van het padje af want mijn jeugdliefde zit in de zaal.” Twee jaar lang onbeantwoord verliefd op deze meneer geweest, hem aanwijzend en nu…
Een van mijn eerste sheets is: “It’s your mind that creates the world.”
Deze klopt wel heel erg in dit verband, realiseer ik mij.
Zo vaak spookte mij vroeger door het hoofd dat ik hem zou tegenkomen, later als ik groot was, en dat hij mij dan in volle potentie zou zien (het lelijke eendje was dan inmiddels een zwaan) en die dag was nu gekomen.
Dit had ik ooit al eens voor me gezien, te gek!

Ik deed mijn ding en ik zat compleet in de flow.
Het publiek hing aan mijn lippen na afloop volgden de complimenten. Uiteraard van mijn onbeantwoorde liefde, die zwaar onder de indruk was. “Dit verbaasde hem niets.”
Daarnaast kreeg ik ook veel complimenten van andere deelnemers.

De leukste reactie was wel die van een meneer die super spontaan op mij afstapte en vertelde dat hij er 100 had gezien maar dat ik de beste was! Hij vertelde dat hij mijn kaartje had en dat hij mij iets zou opsturen als ik daarin geïnteresseerd zou zijn.

Voor mijn “Karel” (de stem in mijn hoofd) is het elke keer weer zo’n stuk beter dat ik vooraf niet weet wie er bij mij in de zaal zitten. Naast mijn ex geliefde bleek deze complimenteuze meneer een ex te zijn maar dan ex CEO van de KPN en the Phone House Company. Inmiddels heeft hij een boek geschreven met een model erin over de zin van het leven getiteld: BOEM! Makbuntu.
Ik zou nooit meer durven springen als ik dat allemaal van tevoren wist namelijk.
Bert van Dam heet hij.
We hadden wat mailcontact en Bert stuurde mij zijn boek op.
Ik las het in een ruk uit. Het is zo simpel en helder maar ook zo waar!
Eigenlijk net zoals mijn gelukskunde-verhaal.
Het lezen van het boek voelde voor mij als “thuiskomen”. We gebruiken heel veel dezelfde (inspiratie)bronnen.
We winkelden in hetzelfde “H&Mwinkeltje” van het universum, grapte ik al tegen Bert.

De drie pijlers in het boek van Bert van Dam zijn: creatie, liefde en genieten.
Dat moet in balans zijn, stromen en dan heb je de zingeving van het leven te pakken.

We spraken vorige week maandag af om over deze materie te spreken.
Wat een inspirerend, authentiek en wijs mens, bleek Bert te zijn.
Dan klopt het echt als je zelf ook nog eens het goede voorbeeld bent.
Dat is immers wat we hier te doen hebben meer van “the real you” cadeau geven aan de wereld. Een authentiek mens zijn, aan die leiders heeft de wereld behoefte, dat is pas inspirerend.
Bert heeft zelfs beloofd dat hij naar Saxion wil komen om zijn verhaal te doen over het belang van purpose en positivity in organisaties.

Google hem maar eens. Het boekje is nog maar een paar maanden geleden verschenen (ook in het Engels). Bert van Dam Boem! Makbuntu.
Maktub: “het staat geschreven in het universum” en ubuntu; ‘”een zijn met je omgeving.”
Bert heeft al veel de pers gehaald.
Zeer de moeite waard!
Heb er 10 besteld om cadeau te geven naast dat ik mijzelf met mijn infotainment (zoals Bert de kunst die ik bezig noem, hij vindt dat ik minimaal bij DWDD moet zitten dat ik een groter podium verdien, uiteraard vindt “Karel” daar van alles van, ha, ha, ha!) graag cadeau geef.

Dit blog is volledig in line met Makbuntu, het is een creatie in liefde gemaakt, veelal krijg ik daar weer onwijs veel liefdevolle reacties van mensen op (niet dat ik het daarom schrijf hoor, ik geef graag onvoorwaardelijk) en ik geniet er zo volop van. Dat ik mijzelf dit uurtje schrijven heb gegund dat zingt de hele dag nog na.

Ik wens jullie allemaal een fantastische week vol “makbuntu momenten”

3 Reactie's
 • Astrid van Egmond
  Geplaatst op 05:46h, 08 december

  Ik had je blog ook gemist, Mirjam!
  Onder andere door jouw lezing in april op de oerboerderij, heb ik een grote stap durven zetten. Doodeng om na 13 jaar weg te gaan bij mijn werkgever en helemaal voor Yogalicious te gaan, maar tegelijk voelt het alsof ik vleugels heb gekregen. Fijn om te horen dat het met jou ook weer beter gaat en bedankt voor je boektip! Hartelijke groet, Astrid .

 • Simone
  Geplaatst op 08:12h, 08 december

  Mooi! Ik weet dus nu welk boek ik onder de kerstboom wil hebben dit jaar 🙂 En wat mooi om te lezen dat de inspiratiemiddag in april op erve Middelkamp onze gasten ook echt geinspireerd heeft.
  Zullen we het nog een keertje overdoen? Ik hoorde dat veel gasten met een supergoed gevoel naar huis gingen. Is te overwegen. Ik ben “VOOR”. Maar goed, vandaag eerst achter de pc om te kijken of ik de plaatjes in mijn hoofd er uit kan krijgen. Gaat vast (ge)lukken. Met het lezen van het blog hebben we weer een mooie start gemaakt.

 • José Kotterer
  Geplaatst op 11:47h, 09 december

  Hoi Mirjam, wat veel herkenbare punten in je verhaal zeg. Zo o.a. dat van oude bekende(ook van jou trouwens) die ineens weer even in beeld sprong op het grote wereld wijde web. Moest dus gelijk ook aan jou denken en het feit dat ik al even geen blogje van je gezien had. Prachtig geschreven weer!
  Ga ook maar even google raadplegen wat betreft het boek dag je aanraad.
  Hele fijne dag gewenst en lieve groet.

Geef een reactie

X