Een spiritueel ego.

Een spiritueel ego.

Een van de eerste groepen die ik had bij de minor creatief probleem oplossen had waar ik gelukskunde mocht geven, herinner ik mij nog goed.

Dit kwam door de bijzondere ervaring die ik de eerste les had.

Er was een studente die hoog zwanger was die vroeg of ze nog snel even wat eten mocht kopen omdat ze nog geen ontbijt gehad had.

Dit stond ik haar uiteraard toe, hoe kon ik immers vrouw en kind voedsel weigeren?

Na terugkomst was ik al begonnen met mijn verhaal en na een klein half uur, kreeg ik even het idee dat de weeën al begonnen waren.

Het zuchten en puffen van haar kant werd steeds ernstiger. Iets in mij zei dat ze zich enorm stoorde (aan mij).  De stem in mijn hoofd (Karel) dacht nog wel: “Aan mij hebben jullie je ontbijt te danken tenminste, zo beroerd ben ik toch ook weer niet?!”

Ik kon op niets anders meer letten en de concentratie en het enthousiasme van mij, nam zienderogen af. Voer voor Karel!

Ik besloot te stoppen en te vragen of mijn vermoeden juist was. Een van mijn gouden tips is namelijk: “Geloof niet alles wat je denkt!”

In dit geval had Karel gelijk helaas, de aanstaande moeder gaf ruiterlijk toe dat zij zich kapot ergerde aan mij.

Na wat doorvragen, bleek dat het niveau waar ik mij op bevond er een op “Jip en Janneke” niveau te zijn, in haar ogen.

Vanaf zo’n punt was zij ooit ook eens gekomen.

Ze vond mij druk en veel en probeerde middels haar “jijitsu jijatsu yogatechnieken” zo goed en zo kwaad mogelijk nog enigszins in het nu te blijven.

Ze had namelijk een soort van zwarte band op gebied van yoga en ze besefte vanaf moment een dat ik nog nooit op dat level geweest was en ze vond het super jammer van de tijd dat zij bij mij lessen moest gaan volgen, de komende periode.

Compleet in de weerstand dus.

Ik werd stil dacht: “Nu diep ademhalen niet primair reageren laat Karel maar razen in je hoofd maar niet hardop.”

Ik was present, wat ik achteraf gezien best knap vind, want als iemand jouw attackt met zijn of haar ego, heeft jouw ego enorm de neiging om daar direct scherp op te reageren.

Want hoewel de aanstaande moeder dacht bijna verlicht te zijn was dit dan toch haar ego dat reageerde al zuchtend en steunend.

Een spiritueel ego is minstens zo misleidend als een gewoon ego dat wars is van in het moment zijn, ademhalingstechnieken en yogalessen.

Een spiritueel ego denkt overal al geweest te zijn figuurlijk, vindt zichzelf stukken verder dan de gemiddelde mens. Denkt de wijsheid in pacht te hebben en saboteert hiermee zijn geluk enorm.

Als je echt in het nu zou kunnen zijn, vanuit liefde zou kunnen reageren dan zou je inzien dat toeval niet bestaat.

Dat alles precies zo gaat, zoals het moet gaan, of we het nu leuk vinden of niet.

Wij hebben een plan met het leven maar het leven heeft ook een plan met ons.

Ik zei in liefde en met oprechte interesse tegen de studente dat het mij fantastisch leek om meer over deze vorm van yoga te weten te komen.

Dat ik dankbaar was dat juist zij in mijn lessen zat, zodat ook zij met de klas haar wijsheden kon delen en alle andere studenten op hun beurt weer hun bijdrage mochten leveren.

Want een ieder die bij mij in de les zit, heeft als hij of zij ervoor openstaat iets heel bijzonders te delen wat de ander weer niet in huis heeft.

De kwaliteit van mijn lessen hangt in grote mate af van de kwaliteit en de bereidheid tot kwetsbaarheid van mijn studenten, zeg ik altijd weer.

Omdat ik vanuit liefde reageerde op de studente werd ze zacht, bracht ik ons samen terug naar de plek waar geluk en liefde woont.

Het werden super boeiende lessen waarin we soms begonnen met yoga onder bezielende leiding van haar.

Ik ben enorm dankbaar dat ik mag werken met zoveel mooie, inspirerende (jonge) mensen.

Elke keer weer leer ik zoveel.

Ik ben nieuwsgierig welke mensen en lessen er nu weer op mijn pad komen. Volgende week weer nieuwe groepen studenten. Ik verheug mij erop en laat me graag verrassen.

4 Reactie's
 • Diana Craamer
  Geplaatst op 19:14h, 01 november

  Wat een openheid! In je verhaal, en in je klas.
  Dank je voor het delen!

 • Astrid
  Geplaatst op 22:00h, 01 november

  Mooi opgepakt, Mirjam! Dank je wel voor het delen! Kan ik weer gebruiken in mijn yogalessen!

 • Yvonne
  Geplaatst op 06:10h, 02 november

  Wat een mooie reactie, Karel in de kou, ik kan nog veel van je leren , djw

 • Marjon
  Geplaatst op 09:48h, 02 november

  Wat een mooie manier om met Karel om te gaan!

Geef een reactie

X