Geld maakt niet gelukkig

Geld maakt niet gelukkig

HEUL TROTS ben ik. Dit blog is namelijk niet geschreven door mij maar door mijn zoon Pepijn (15). Hij koos dit onderwerp uit zichzelf voor een betoog dat hij moest schrijven voor Nederlands. Ik vroeg hem of ik het mocht delen en dat mocht!

Door Pepijn

Jaren lang hebben we geleefd met de overtuiging dat geld gelukkig zou maken. We dachten immers dat als je meer geld had, je meer spullen kon kopen, een mooier huis, een heerlijke auto en als je dat zou bezitten, je dat gelukkig zou maken. De afgelopen jaren hebben we inderdaad ons besteedbaar inkomen in de westerse landen meer dan zien verdubbelen, maar happiness-studies wijzen uit dat we niet gelukkiger zijn geworden. Het onderzoek waaruit dit blijkt, is een Brits onderzoek en is gepubliceerd door News BBC. Hieruit blijkt dat de Britten in 1950 3 x minder besteedbaar inkomen hadden dan nu en toch niet gelukkiger waren. In 1950 zei 52% van de Britten erg gelukkig te zijn en in 2005 was dat slechts 36%. Wat vreemd dat de search of more ons niet dat gebracht heeft wat wij verwacht hadden. Geld maakt dus niet gelukkig.

Je zou kunnen veronderstellen: ”Maar als je geen geld hebt kun je toch geen eten kopen?” Bovendien als je geen eten meer hebt ga je dood van de honger, dus dat is geen gelukkige tijd. Dit is ook zeer zeker waar. Tot een bepaalde grens maakt geld gelukkiger, omdat bijvoorbeeld de mensen die onder de armoedegrens leven heel blij zijn met wat extra geld zodat ze in de eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Uit onderzoek dat gepubliceerd is door de NRC op 8 augustus 2015 is dan ook gebleken dat geld gelukkig maakt tot een bepaalde grens, te weten tot een inkomen van ongeveer 70.000 euro.

Het blijkt uit een ander onderzoek dat geld maar tijdelijk je geluksniveau verhoogt als je het investeert in spullen kopen. Dit onderzoek is gepubliceerd door Psych Colorado. Als je direct na de aankoop vraagt of hij/zij er gelukkig mee is, dan zou diegene “ja” zeggen. Echter, de vraag is hoe lang hij blij is met datgene dat hij/zij gekocht heeft, want na verloop van tijd wil je ‘ego’ meer spullen. Dus geld maakt eigenlijk slechts tijdelijk gelukkiger. Als je dan toch je met je geld je geluksgevoel wilt verhogen, investeer het dan in een beleving.
Daarnaast bevestigt het onderzoek dat door de Ivpp gepubliceerd is dat de mensen die bij de loterij één miljoen euro gewonnen hebben, aanvankelijk veel gelukkiger waren, maar na een tijd niet gelukkiger zijn dan dat ze daarvoor waren. Sommige mensen zijn juist minder gelukkig geworden dan ervoor! Het positieve effect op je geluksgevoel na het winnen van de loterij duurt slechts twee jaar.
We weten nu dat extra geld alleen tot een bepaalde grens, te weten tot ongeveer 70.000 euro bruto per jaar, jouw geluksgevoel vergroot. Als je dus extra inkomen krijgt in een situatie waarin je te weinig geld hebt om te kunnen voorzien in je basisbehoeften, dan maakt dat wel gelukkig. Daarnaast is gebleken dat geld tijdelijk gelukkig maakt. Zelfs het winnen van een loterij brengt je op lange termijn niet tot een hoger geluksniveau. Als je geld over hebt, investeer het dan in een ervaring zoals een vakantie of een groot feest samen met je beste vrienden. We kunnen concluderen: geld maakt niet gelukkig maar gelukkig maken ze geld!

Onderzoeken
Argument 1: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/happiness_formula/4771908.stm
Argument 2: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/27/twee-of-drie-ton-salaris-voor-je-gevoel-maakt-het-geen-verschil-a1495203
Argument 3: http://psych.colorado.edu/~vanboven/research/publications/vb_gilo_2003.pdf
Argument 4:
http://www.ivpp.nl/geluk-en-geld/

4 Reactie's
 • Trudy
  Geplaatst op 16:24h, 04 maart

  Hoi Pepijn,
  Wat een goed verslag! Super! Het is zo waar!!!
  Succes met je studie!

 • Bert van Dam
  Geplaatst op 09:13h, 05 maart

  Complimenten Pepijn!
  Zo waar.
  Sommigen komen er op late leeftijd pas achter. Sommigen nooit.
  Dat jij dit nu al schrijft, is een kadootje, je draagt dit inzicht immers je hele leven dat je nog voor de boeg hebt, mee.
  Hartelijke groet, Bert

 • Ellen
  Geplaatst op 12:54h, 05 maart

  Chapeau Pepijn. Een diepe buiging. Ik maak mij over jou geen zorgen!!

 • Meta Bakker
  Geplaatst op 21:36h, 11 maart

  Duidelijk Pepijn. Heel goed.

Geef een reactie

X