Positiviteit en Verbinding

Positiviteit en Verbinding

 

Dit bericht verscheen eerder in de categorie Positieve Gasten op de website van de jongens van www.supermegaflex.com. Twee inspirerende mannen met maar een missie: meer positiviteit in het leven brengen van ons allemaal! Ik plaats het hier nu voor jou:)

Wist je dat je kunt lijden aan positief denken? De mensen die aan dat ‘syndroom’ lijden, zijn de laatsten die ontdekken dat ze zelf doodongelukkig zijn.

We kunnen namelijk pas gelukkig zijn als we ook bereid zijn ons ongeluk te incasseren. Leve de dualiteit! Want wat is geluk als je nog nooit ongeluk hebt gekend? Wij zijn vaak bang om te zeggen dat het (even) niet zo lekker gaat. Alles is hier toch goed geregeld in een land als Nederland. Hoe kun je dan zeggen dat je niet gelukkig bent? Je zou je moeten schamen!

HET LEVEN IS EEN PRETPARK VOOR DE ZIEL

We scoren inderdaad hoog op de ranglijst van gelukkigste landen. Maar allemaal hebben we te kampen met onze uitdagingen. Dat maakt het ‘level van Super Mario’, dat wij ‘leven op aarde’ noemen, nu juist zo interessant. Het is hier, juist vanwege die dualiteit, een pretpark voor onze ziel.

DEEL JE EMOTIES, ZO VERS MOGELIJK

Ik vind het enorm krachtig als je jouw verdriet, angsten en emoties durft toe te laten en te laten zien. Emoties zijn immers net als vis: vers het lekkerst. Ik heb gemerkt dat als je de emoties toelaat, deze des te sneller via de ‘achterdeur’ jouw systeem weer verlaten.

Immers “what you resist, is what you persist”.

Als jij de moed hebt om te delen wat er in jou leeft en om hulp durft te vragen als je bang bent, dan kan er verbinding ontstaan.

Ik kreeg kort geleden een appje van een vriendin die vroeg om ‘een bak geluk’. Dit vanwege het feit dat de kanker bij haar dochter weer terug was. Dat is kwetsbaar zijn. Dat is je hart openstellen en de ander willen en durven toe te laten.Natuurlijk heb ik als ‘gelukskundige’ niet echte ‘bakken geluk’ in de aanbieding.

Ik heb wel een luisterend oor, tranen en een schouder. In zo’n geval kan je veelal alleen maar de ruimte ZIJN.

Just be(e).

MAAR… BLIJF SOMS OP HET PERRON

Af en toe kan je mensen eraan herinneren dat je niet in elke ‘gedachtentrein’ hoeft te stappen. Je mag op het perron blijven staan als de trein van ziekte, dood, angst, woede, “dit zou verboden moeten worden!”, et cetera langsrijdt.

Omdat het namelijk zo weinig constructief is om in elke trein te springen die voorbij raast.

Als jij op het perron blijft staan en die treinen aan je voorbij ziet trekken, word je meer en meer de waarnemer en geloof je ineens niet alles wat je denkt. Een gedachte is slechts een gedachte en niet de waarheid.

Gedachten zijn als een hangmat in je eigen fata morgana. Onze hersenspinsels zijn een soort van fata morgana en daar borduren wij op voort door er hangmatten in op te hangen en palmbomen in te plaatsen. Terwijl het allemaal een illusie is.

JE GEDACHTEN ALS WAARHEID BESTEMPELEN

Onze perceptie, de projector, probeert constant bewijzen te vinden dat onze gedachten de waarheid zijn. Als jij denkt en gelooft dat het leven zó oneerlijk, gemeen en hard is, dan zal jouw bewustzijn daar smaak, geur, kleur en geluid aan toevoegen en vervolgens alleen maar bewijzen vinden dat je gelijk hebt. Uiteindelijk is dat wat op het witte doek van je leven verschijnt.

DUS WIL JE GELIJK OF WIL JE GELUK?

Choose, believe and run the film! It’s your mind that creates the world.

Haal de negatieve trein uit de dienstregeling

Hoe minder vaak je in de trein van negativiteit, schuld, schaamte en angst en woede gaat zitten, des te minder rijdt die trein. Hij wordt uiteindelijk zelfs (grotendeels) uit de dienstregeling gehaald.

En ja, natuurlijk mag je een keer ‘verkeerd’ ingestapt zijn. Wees dan mild en vergevingsgezind naar jezelf. Glimlach zoals je dat ook zou doen naar een kind dat lerende is.

Stap uit en stap vervolgens in de trein die liefde en geluk heet. Dat is namelijk wie wij in essentie zijn. Geluk komt en gaat niet, maar ons bewustzijn van geluk komt en gaat.

HAPPINESSISNOWHERE

Kijk tot slot eens naar bovenstaande zin. Zie jij het?

Dat bedoel ik, “One shift in perception from fear to love: a miracle!”

 

3 Reactie's
 • René Bakker
  Geplaatst op 09:47h, 01 juli

  Hoe ontzettend waar is dit verhaal. De strijd in je hoofd om de gedachten, je Kareltje die je probeert te beïnvloeden. Mooi verwoord!

 • Sonja TH
  Geplaatst op 10:42h, 01 juli

  Kijk. Daar wordt ik blij van. Zo”n berichtje in mijn mailbox. Laat ik nou groot fan zijn van reizen met de trein! En ja. Ik ben wel eens te vroeg uit een trein gestapt. So what. Inmiddels noem ik het avonturieren. En leuk dat het is! Heb een mooie dag!
  Hartegroet, Sonja

 • Merel
  Geplaatst op 10:39h, 02 juli

  Met andere woorden: zet lekker een roze bril op en houd jezelf voor de gek als je je daar beter bij voelt. Zie iemand zoals je hem wilt zien, en niet zoals hij is. Projecteer ‘wishful thinking’ op iemand, ook al past hij niet bij je, als je positief blijft denken dan zal hij wel bij je passen.

  U pretendeert dat hoe je je voelt maakbaar is (zoals in deze neoliberale maatschappij men ook gelooft dat het leven maakbaar is: je zorgt zelf dat je succesvol bent en als dat niet lukt is dat gewoon je eigen schuld).Zeg dat maar eens tegen mensen die zwaar depressief zijn, die getraumatiseerd zijn, die zeer eenzaam zijn en niemand hebben die ’s avonds op ze wacht.
  Uw methode is vooral gericht op de productiviteit van werknemers in bedrijven, zodat er goed geld verdiend wordt aan dat mensen hun negatieve gevoelens onderdrukken, want als ze die toelaten dan vraagt dat aandacht, tijd en energie van anderen, waar ze geen zin in hebben. Dan vraag je anderen om te ‘geven’. Terwijl iedereen liever iets wil ‘krijgen’.

  Valt me op dat u de emotie ‘boosheid’ niet noemt in deze zin: “Ik vind het enorm krachtig als je jouw verdriet, angsten en emoties durft toe te laten.” De zin klopt trouwens niet, want verdriet en angsten zíjn emoties. Beter geformuleerd zou zijn: “Ik vind het enorm krachtig als je jouw emoties, zoals verdriet, angsten en boosheid durft toe te laten.”

  Maar tegelijkertijd zegt u dat je die trein van emoties voorbij moet laten rijden, omdat het je ervan weerhoudt om gelukkig te zijn.

  Maar een constant, aanhoudend gevoel van geluk is zeldzaam. Meestal zijn het flarden van momenten. Tevredenheid is een beter streven. Maar zelfs dat is voor sommige mensen niet altijd mogelijk. En die mensen moeten er ook mogen zijn. Maar dat mag niet in een economie waar stilstand als achteruitgang wordt gezien. Er moet altijd maar economische groei zijn. En dan worden mensen zoals u ingezet om mensen te hersenspoelen en te manipuleren. Zoals religies ook met mensen doen. Ze laten proberen te geloven in luchtkastelen, zodat het bedrijf er wel bij vaart.

  Mooier zou zijn als u zich in zou zetten voor dat mensen meer geaccepteerd worden zoals ze zijn. Valse profeten die “gelukskunde” verkopen geven mensen die het niet lukt om gelukkig te worden, om ernstige redenen die ik hierboven al genoemd heb, het gevoel dat ze tekortschieten, dat ze falen, dat ze spelbrekers zijn en de sfeer verpesten. In plaats van dat mensen misschien juist meer compassie en geduld met anderen hun ongeluk moeten leren, dat ze moeten leren dat het ze geen energie hoeft te kosten, dat het ze niet naar beneden haalt, maar dat ze meer leren de realiteit van het leven te accepteren.

  Er is een mooi, klein boekje dat heet De kunst van het nietsdoen van Theo Fischer. (‘nietsdoen’ betekent hier niet lanterfanten, maar het accepteren van hoe dingen en mensen zijn). Leest u dat eens.

Geef een reactie

X