De geboorte van mijn boek

De geboorte van mijn boek

Al ruim zeven jaar liep ik rond met het idee dat ik een boek wil graag schrijven. Ik schreef allerlei verhalen op mijn laptop en wist dat dit ooit een samenhangend geheel zou worden dat wij een boek noemen.

Aangezien ik als docent erg lange en ook nog eens veel vakanties heb, was ik ervan overtuigd dat er een vakantie zou komen waarin het boek uiteindelijk echt geboren zou worden.

Maar menig vakantie passeerde en daarin werd er steeds weer weinig geschreven. “Hoe is dit toch mogelijk?”, schreeuwde de stem in mijn hoofd elke keer. Ik heb deze stem voor het gemak een naam gegeven: Karel. Op het moment dat hij een naam heeft, identificeer je jezelf minder met hem en herinner je je dat jij de waarnemer bent en niet de stem zelf. Karel schreeuwde wel aan het einde van elke vakantie, maar voelde zich eigenlijk de winnaar. Een boek schrijven, wat een raar idee. “Daar loop je zeker lekker mee binnen!”, snauwde hij regelmatig. Waarom kwam ik toch niet verder met dat boek? Ik kon de vinger er niet opleggen.

Totdat ik in januari dit jaar, voor een tweede keer samen met Joseph Oubelkas op het podium stond. Joseph is de schrijver van een bestseller 400 brieven van mijn moeder. Hij zat 5 jaar onterecht gevangen in diverse Marokkaanse gevangenissen onder erbarmelijke omstandigheden. Joseph vroeg afgelopen januari aan de zaal wie er 5 kg wilde afvallen? Je zag alle dames op het puntje van hun stoel gaan zitten en eerlijk is eerlijk ook mijn oren waren gespitst. Hij vertelde dat de twee weken voordat zijn boek uitkwam, hij zo zenuwachtig was dat hij spontaan 5 kg verloor aan gewicht. BOEM daar kwam het inzicht dat ik nodig had. Niets busy, busy, busy, busy, dead. Dat was namelijk constant het excuus van mijn Karel geweest; dat ik te druk ben om een boek te kunnen schrijven. Ik ben immers naast docent op Saxion een veel gevraagd spreker, moeder, echtgenote, dochter, (schoon)zus, vriendin en much more. Ik was bang, bang dat het boek geen succes zou worden. Dat iedereen er iets van zou vinden. Ik kan mijn Karel geruststellen 50% vindt jou (en jouw boek) fantastisch en 50% vindt jou (en jouw boek) helemaal niets, dat is de wet van het evenwicht. Maar er zat in mijn geval ook een andere misschien nog wel diepere angst onder de angst om te stralen, om het verschil te durven zijn. Marianne Williamson heeft hier, geïnspireerd door de cursus in wonderen, een pracht gedicht over geschreven.

Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis
wat wij het meeste vrezen.
We vragen ons af:
Wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?
Maar waarom eigenlijk niet?
Je bent toch een kind van het universum?
Je moet je niet kleiner voordoen dan je bent
opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker zouden gaan voelen.
We zijn geboren om stralen net als kleine kinderen dat doen.
Dit licht zit niet slechts in enkelen van ons, maar in ons allemaal.
Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen.
Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

Afgelopen weken heb ik Karel, mijn ego, liefdevol op de bijrijdersstoel gezet en heb ik mijn innerlijke wijsheid, ik noem het de uil, achter het stuur laten plaatsnemen. De uil is namelijk de enige met een rijbewijs, ook al denkt Karel daar heel anders over. Ik heb Karel laten schreeuwen en hem af en toe liefdevol op zijn hoofd gekust. Ik ben in stilte vol vertrouwen gaan luisteren naar wat de fluisterstem mij te vertellen had. Helemaal in the flow, mijn vreugde volgend. Alles klopte, ik leek geholpen te worden. Neem nu bijvoorbeeld de Siberische temperaturen begin maart van dit jaar in Nederland tijdens mijn vakantie, waardoor Karel niet eens in de verleiding kwam om naar buiten te gaan om afleiding te gaan zoeken.

Het boek is af, het is gelukt. Het ligt nu bij de redacteur en de vormgeefster en illustrator om vervolgens naar de drukker te gaan. Waanzinnig gave vakmensen, die ik in korte tijd allemaal op mijn pad tegenkwam.

Kortom, het stroomt! Donderdag 12 april ga ik vol trots in samenwerking met de Aderacademie in Concordia in Enschede de mensen die interesse hebben, onderdompelen in de wereld van mijn boek. De wereld waar het niet draait om gelijk, maar om geluk.

Ik hoop jullie dan, lichter dan ooit te voren (ha, ha, ha!), te ontmoeten en jullie aan te steken met het virus van het volgen van jullie eigen unieke vreugde.

22 Reactie's
 • Yvon
  Geplaatst op 06:15h, 19 maart

  Waaauw Mirjam. ????..fijn alle losse verhalen bijeen…het is er allemaal al, lef en keuzes maken en 12 april..in E’de komt het dan eindelijk. Wet van balans.. vergeet ik wel eens. ?

 • Richelle van der Heide
  Geplaatst op 06:22h, 19 maart

  Ik ben erg benieuwd naar je boek, lijkt mij heerlijk om te lezen!

 • Frank
  Geplaatst op 06:39h, 19 maart

  Heel erg gaaf. Zeker omdat er Nu meer mensen kunnen genieten van je geweldige kijk op het leven.

 • Harold Weistra
  Geplaatst op 06:45h, 19 maart

  Leuk nieuws Mirjam! Ik kan niet wachten tot jouw boek in de winkel ligt. 🙂 Heb je komend jaar nog plannen voor een optreden beneden de grote rivieren?

 • Yvonne Waanders
  Geplaatst op 07:32h, 19 maart

  Inspirerend Mirjam. Angst om te shinen is groter dan angst om te falen. Ik ben benieuwd naar je boek. Petje voor je af!

 • Harry Grob
  Geplaatst op 07:32h, 19 maart

  Geweldig Mirjam, heel herkenbaar! Erg benieuwd, heel veel succes en plezier, dat het velen mag inspireren! Hartelijke groet, Harry Grob

 • Robert Wilborts
  Geplaatst op 07:47h, 19 maart

  Wat gaaf zeg dat je de stap hebt durven zetten. Heel stoer!!! Het zal vast een heel inspirerend boek geworden zijn, ik ben benieuwd!

 • Con Brouwer
  Geplaatst op 07:53h, 19 maart

  waar haal je de energie vandaan ?! Groot respect Mirjam, het zal niet bij een boek blijven, er komt ook een film, een musical, enz.
  Nogmaals, groot respect !

 • Joost Soetens
  Geplaatst op 08:29h, 19 maart

  Ha Mirjam,

  Goed nieuws! Van harte gefeliciteerd met de geboorte van …. ? Ben benieuwd naar de naam ?.
  Hartelijke groet en…,
  have a happy day too!
  Joost

  Ps Koning, Karel, keizer, admiraal,
  dood gaan doen we allemaal.
  En tot dan, maken we er een feestje van! ?

 • Bruna
  Geplaatst op 09:56h, 19 maart

  Wat gaaf en super knap Mirjam!!!
  Ik ben erg benieuwd naar je boek en ga zeker met veel plezier lezen…

  Groetjes,
  Bruna

 • Bert van Dam
  Geplaatst op 12:31h, 19 maart

  Noblesse oblige.
  Maar talent verplicht in zekere zin ook.
  Karel is het daar ook mee eens brabbelt hij net.
  De wereld heeft het nodig.
  Jouw boek.
  Jouw eigen nuchtere visie op eenvoudig geluk.
  Ik ga het met veel plezier lezen.
  Meld svp ff als je bij DWDD zit
  ??

 • Ingrid Klomberg
  Geplaatst op 14:56h, 19 maart

  Ik ben heel benieuwd naar je boek

 • Helma
  Geplaatst op 16:19h, 19 maart

  Heel nieuwsgierig.
  En wanneer je bóven de rivieren weer ‘ns ergens gaat spreken..
  Ik wacht met een aantal mensen geduldig af.

 • Moniek
  Geplaatst op 16:37h, 19 maart

  Mirjam, wat een mooie stap dat je jouw boek bent gaan schrijven en dat het gaat uitkomen. Ben heel benieuwd en ga het zeker lezen!

 • roel westrik
  Geplaatst op 16:57h, 19 maart

  Ik vind het gaaf Mirjam.
  Ik vind het leuk wat je doet
  Ik vind het leuk wat je zegt
  Er zit veel waarheid in jou!

 • Annet
  Geplaatst op 20:20h, 19 maart

  Wat geweldig ! Ik ben heel erg benieuwd !

 • Helma
  Geplaatst op 20:56h, 19 maart

  Dat boek ga ik zeker lezen!

 • Marjon
  Geplaatst op 09:36h, 20 maart

  Topper! Ik ben erg benieuwd naar je boek. Als het net zo is als je spreekt dan is het inspirerend boek! Kijk er naar uit. Liefs Marjon

 • Anne Tijdeman
  Geplaatst op 09:57h, 20 maart

  Ik schaar mij alvast onder diegenen die het fantastisch (gaan) vinden. Ik zal het ongetwijfeld met genoegen lezen. Je bent werkelijk een aangenaam prikkelende zonnestraal, een goede dosis geestelijke vitamine D, dat ben je altijd al geweest en na je recent weer te hebben mogen ontmoeten overduidelijk nu meer dan ooit. Chapeau!

 • Karina
  Geplaatst op 11:58h, 20 maart

  Wat gaaf Mirjam, dus straks hebben we onze snel opgekrabbelde aantekeningen niet meer nodig maar pakken we gewoon je boek!

 • Edo van Apeldoorn
  Geplaatst op 09:37h, 21 maart

  Super, Mirjam. Ik kijk er naar uit. Gaaf dat het is gelukt.

  Jammer dan Karel :-).

 • Ingeboerg Haakmann
  Geplaatst op 15:13h, 21 maart

  Wat gaaf Mirjam, zeer benieuwd naar je boek, het is vast net zo fijn om je te “lezen” als om naar je te luisteren (Consentdag), met nig dank daarvoor! Liefs, Ingeborg Haakmann

Geef een reactie

X