Vandaag is mijn lievelingsdag!

Vandaag is mijn lievelingsdag!

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik de keynote mocht doen voor alle leerkrachten van het VCO (Vereniging Christelijk Onderwijs) met daarna verdiepende workshops. In zo’n zaal zitten dan heel vaak juffen of meesters die ik ooit in een ver verleden op de middelbare school voor het vak economie zelf in de klas gehad heb. Zo ook dit keer, ik herkende er een aantal. Ruim een jaar na dato werd ik gevraagd om op herhaling te komen. Mijn boodschap verpak ik namelijk altijd anders, dit keer moest het aansluiten bij het thema missie & visie. Vlak voordat ik wilde beginnen werd Danielle naar mij toegeduwd door haar collega’s. Ze had een klein schattig koffertje in haar handen. In dat koffertje zat een gehaakt meisje, een uil en een (schreeuwend) monstertje. Danielle vertelde nadat ze mijn verhaal gehoord had op de vorige studiedag. Ze wist het direct zeker: “Dit verhaal moest aan kinderen verteld!” De passie van Danielle is haken en dat kon ik direct zien. Ook had ze een sleutelhanger gehaakt voor mij met een kopje koffie eraan, haar originele manier van vragen of we daar niet eens over konden praten onder het genot van een bakkie. Zo gebeurde het dat we samen gingen sparren. In mijn ogen moest het meisje rood haar hebben, want ik had dat vroeger ook en dat was voor mij lang niet altijd een feest. Danielle, die kleuterjuf is, zei dat het verhaal zich in één dag moest afspelen. We bedachten samen de thema’s; van pesterijen tot monsters onder het bed, van wachten op je beurt als je ouders een schoenenwinkel hebben tot zwemmen door het gat. Mijn ouders hadden namelijk ook schoenenwinkels. En het meisje moest Vicky heten. De naam voor de dochter die ik zooo wenste maar het werd toch een Duke en wat bof ik daarmee!

Toen begon het echte werk pas echt. Jarenlang met zoveel liefde, perfectionisme en toewijding ging Daniëlle aan de slag met haar vader en schoonvader. Alles haakte ze en ontwierp ze zelf. Het is namelijk een boek is met platen/ foto’s bij het verhaal. Op de foto’s is te zien wat er in het verhaal gebeurt (en meer). Af en toe showde Daniëlle mij de creatieve tussenstand en zodoende kwamen we al pratend op de titel van het boek: Vandaag is mijn lievelingsdag.

Met haar vader heeft Daniëlle alles voor de scenes zelf gemaakt, van keuken tot klimrek en van verlichting in de winkel tot een echt werkende zaklamp. Daarna is alles op de foto gezet (met pure precisie 😉) door de schoonvader van Daniëlle. Ze hebben foto’s gemaakt in de zelfgemaakte studio van haar schoonvader, in de tuin van haar schoonvader, in het Buurserzand en ook in Bad Boekelo…

Door de corona lieten de foto’s die gemaakt moesten worden in het zwembad bij Bad Boekelo even op zich wachten. De dag dat het mocht beloofde een echte lievelingsdag te worden. De laatste foto’s werden geschoten en de vaders waren mee. Ik stel mij daar de opa’s van de serie Oppassen, die jarengeleden op tv was bij voor. De laatste foto werd echter fataal. De vader van Daniëlle gleed uit op de gladde vloer van het zwembad en scheurde een pees: een zeer pijnlijk en langdurig kwestie. Die lievelingsdag is voorlopig even ver te zoeken voor de vader van Daniëlle. Daniëlle was, toen ze mij hierover appte, al aan het hopen op een beter verleden; dik vet de Muppet achter het stuur. Dat mag best, maar hij heeft minder macht doordat ze hem doorheeft. Wat wil je ook na jaren haken….

Ik zal jullie een geheim vertellen. Het boek is stiekem ook een beetje bedoeld voor de voorlezer. Er zit een speciale handleiding bij. Want wat is er mooier dan een volwassene die zich het geheim weer herinnert. Het geheim dat liefde en geluk iets is wat we meebrengen en niet buiten onszelf te vinden is. Om het vervolgens weer door te geven aan de kinderen die het al lang onbewust weten, maar gaandeweg zouden gaan vergeten.

Als we medium Anita mogen geloven wordt dit een groot succes, dat heeft ze mij in een reading, die ik van een vriendin kreeg, verzekerd. Ze wist niet eens dat we bezig waren met een kinderboek en toch begon ze erover.

Begin september is het boek verkrijgbaar via de www.mirjamspitholt.nl of via de Boekengilde. Wil je de primeur bestel er dan nu al eentje via: https://www.boekengilde.nl/boekenshop/vandaag_is_mijn_lievelingsdag/

Wie weet krijgt Medium Anita dan gelijk of gaan we toch voor geluk?

2 Reactie's
 • roel westrik
  Geplaatst op 08:30h, 29 juni

  Klinkt goed en ziet er gaaf uit!
  Ik ga hem aanschaffen, voor mijn kleindochter
  Misschien vinden Opa en Oma het ook wel leuk 🙂 !

  H gr
  roel

 • Esther Bergboer
  Geplaatst op 14:35h, 31 oktober

  Wauw , ik hen net mijn boek ontvangen van henriette en wat ben ik er blij mee!
  Wat een prachtig thema en zo mooi neergezet! En dan die foto’s erbij! Ge-wel-dig!!
  Nogmaals heel erg bedankt, ook voor jouw signeren en de lieve persoonlijke tekst!

  Kan ik de popjes ook ergens bestellen van de hoofd figuren?

  Lieve groet,
  Esther bergboer

Geef een reactie

X