Connection

Connection

Een terugkerend thema voor mij dit jaar is hoe blijven we in verbinding met elkaar met de hele dag veel te veel beeldscherm, in mijn geval als docent en spreker. Daarnaast ook niet geheel onbelangrijk hoe blijf je in connectie met jezelf?

Een van de dingen die ik doe om in contact te blijven met mijzelf op dit moment is een super inspirerend boek lezen dat mij raakt in de ziel. Het is het boek van longarts Sander de Hosson getiteld: Slotcouplet. Sander begeleidt terminaal zieke patiënten op een zeer inspirerende manier samen met zijn team in Assen. Hierover schrijft hij prachtige verhalen die raken in de ziel. Ik neem elke dag een klein slokje (één verhaal per dag) om het echt binnen te laten komen en om steeds weer de verbinding te maken met de plek waar liefde en geluk woont in mijzelf. Hoewel Sander longarts is en ik docent heeft ons beroep erg veel raakvlakken. De specialiteit die Sander heeft is de ander echt zien en laat dat nu net ook de mijne zijn. Er ZIJN voor de patiënt of de student dat is het mooiste cadeau dat we kunnen geven. We zijn immers human BEINGS en human alone is never enough. Being is the new doing.

Vandaag deelde Sander een artikel op LinkedIn getiteld de belangrijkste vraag. Tijdens de opleiding tot verpleegkundige kregen de studenten een onverwachte toets van hun docent met als laatste vraag: hoe heet de dame die hier op de afdeling schoonmaakt? De studenten vroegen of het een grap was maar de docent antwoordde dat dat de meest belangrijke vraag van de toets was. Iedereen in de organisatie is belangrijk en verdient jullie aandacht en zorg en tenminste jullie glimlach. 

Deze fantastische laatste toetsvraag doet mij denken aan Jan, hij was jarenlang huismeester op de Saxion Hogeschool. Iedere maandagavond gaf ik les bij de deeltijdopleiding tot 22:30. Jan wist dat ik dan nog op mijn kamer zat, na afloop van de les en kwam altijd even met mij praten. Jan moest immers de tent sluiten. We deelden veel en dikwijls kwam het gesprek op zijn overleden zoon. Jaren geleden verongelukte hij op zijn motor. Iedere week bezocht Jan zijn graf en altijd werd hij hartelijk welkom geheten door het gerinkel van de windgong, wind of geen wind. Op een avond vertelde hij mij dat de oude windgong echt aan vervanging toe was, deze viel bijna uit elkaar. Maar dat hij de gong niet goed durfde te vervangen. Ik overtuigde Jan dat dat geen issue zou worden. De gong deed in mijn optiek immers niets maar de energie van zijn overleden zoon die werd waargenomen door Jan. Met een stralend gezicht kwam Jan de week erna bij mij om te vertellen dat ik gelijk had. Het waren altijd magische momenten als we samen met zijn tweeën in dat megagebouw waren, zo laat op de avond en spraken over dingen die er echt toededen in ons leven. Inmiddels is Jan al een aantal jaren geleden overleden. Het is dat we geen windgong hebben op Saxion anders heb ik zo het flauwe vermoeden dat deze zo rond 22:30 op maandagavond van zich zou laten horen. Jan is uit de vorm maar zijn energie is nog steeds voelbaar! Still connected hoe bijzonder is dat?

8 Reactie's
 • Bert van Dam
  Geplaatst op 19:34h, 18 december

  Heel mooi Mirjam. Verhalen die raken. Er toe doen. Dank je wel

 • Hanneke De Jong
  Geplaatst op 23:05h, 18 december

  Geheel mee eens. Mensen zoals Sander de Hosson en je concierge kun je nooit teveel tegenkomen. Zij kleuren de wereld heel wat menselijker. Een arts zoals Sandler gun je iedere patiënt aan het bed. Heel inspirerende spreker ook. XHan

 • Jacqueline Peters
  Geplaatst op 06:17h, 19 december

  Wat een prachtig verhaal!
  Zelf werk ik in de thuiszorg en vind ik
  het ook erg belangrijk om de mens
  achter de client te zien.
  Clienten vertellen vaak de ontroerendste
  verhalen en waarderen zeer een luisterend oor..
  De zorg wordt afgemeten in minuten,
  vaak kom in niet uit met de tijd die er voor staat, maar oprechte aandacht geeft mij zelf ook energie en voldoening.

  Groet Jacqueline.

 • Jannie Tromp
  Geplaatst op 15:52h, 19 december

  Heel mooi geschreven lieve Mirjam alsof ik je het verhaal hoor vertellen, dankjewel ❤️🍀
  Liefs, Jannie

 • Cindy
  Geplaatst op 18:15h, 19 december

  Prachtig Mir en zoo waar❤️❤️❤️!!

  Liefs xx

 • Annemieke ter Borg
  Geplaatst op 22:13h, 19 december

  Schitterend Mir, fijn verhaal om de kerst mee in te gaan.❤️

 • Astrid
  Geplaatst op 23:10h, 19 december

  Hoe lief, heel mooi om te lezen 💛 soms moet je alleen maar luisteren…

 • Riejan Kerssies
  Geplaatst op 11:12h, 21 december

  Hoi Mirjam, gisteren heb ik online een soefi-dienst mogen meemaken van het Soefi-centrum in Assen. En hoe ’toevallig’ was het onderwerp van de lezing: Verbinding.

  En door de decemberdrukte ( ik werk bij Post.nl ) was ik vanmorgen mijn mail aan het opschonen en kwam jouw prachtige verhaal over verbinding tegen. Hoe mooi! En inderdaad een waardevol verhaal op weg naar Kerst.

  Veel Licht en Liefde gewenst voor de komende tijd en voor in het nieuwe jaar dat voor ons ligt.

  xxx Riejan

Geef een reactie

X